Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Ekesjö förskola
VINGÅKER
augusti 2017 - maj 2018
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/3
Utvecklingsområde 1:

Vatten-Vattenkraft

Om utvecklingsområdet

Vi ska sammankoppla detta område med vårt NTA-tema vatten genom att undersöka och experimentera med vatten och vattenkraft på olika sätt. Vi ska sjunga vattensånger Skaffa ett akvarium där vi får följa fiskarnas liv. Vattenlek, vattenkrig och vattenrutshbana. Gå till bäcken under olika årstider och håva. Undersöka vattnet i dess olika former. Titta på UR-program som passar till vårt område. Följa barnens intresse.

Genom olika experiment i vattnets olika former har vi fått mer inblick i hur olika vattnet kan se ut och förete sig. Vi har undersökt ytspänning och färgat olika vatten. Vi har kollat på när vattnet avdunstar och jämfört varmt och kallt vatten. Vi har studerat snöflingor och ritat och klippt. Vi har pratat om vattentryck och gjort olika experiment kring det. Vi har använt oss av de olika årstider tex vattenpölar och snö och is när det har funnits. Vi har skaffat oss ett akvarium med lite olika fiskar. Barnen har visat stort intresse och är med under skötseln tex vid rengöring och matning. Barnen har fått följa och bryr sig om fiskarna vi har också fått varit med om några som har dött då det blivit mycket samtal kring detta.

 

 

Vad tar vi med oss?

Att få följa vattnets form i årstider har fascinerat oss och barnen. Vattnet är något som lockar och är tacksamt att jobba kring. Vår förskola ligger nära sjöar och bäckar. Vattnet är en naturlig del av vardagen för oss. Vi fiskar, åker skridskor, pimplar, går över isen, badar, simmar medmera. Vi lär oss att hantera vatten i olika former och att vara rädda om vår närmiljö genom att lära känna den och kunna uppskatta den. 

1/3
Utvecklingsområde 2:

Var kommer maten ifrån?

Om utvecklingsområdet

Prata med barnen om vart maten kommer ifrån. Växter, grönsaker kött med mera. Visa bilder på vart maten kommer ifrån och besöka de djur vi har i vår närhet höns och kor. Prata om kostcirkeln och vad kroppen behöver för att fungera. Uppmuntra till att våga prova och smaka. Under Oktober, November och December har vi pratat om kostcirkelns olika delar och barnen har blivit mer medvetna om att vi behöver äta olika saker för att må bra. Vi har pratat om rotfrukter och när vi ska ha något extra gott på fredagar ibland har vi haft morötter och palsternacka med dipp vilket uppskattats mycket av barnen. Vi har pratat om var maten kommer ifrån och besökt hönor i vår närhet. Barnen har mycket kunskap och det blir intressanta samtal när vi sitter tillsammans. Vi har även bakat lussekatter och pepparkakor till Lucia.

Vad tar vi med oss?

Att våga låta barnen dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Vi hade en väldigt intressant och lärorik samling om vart kött kommer ifrån som barnen fick styra. Att odla och producera sin egen mat var viktigare för barnen än vi trodde. De kommer ihåg vad vi odlade förra året och har även kommit med önskemål om vad de velat odla i år.

1/3
Utvecklingsområde 3:

Odling- från frö till växt

Om utvecklingsområdet

Plantera olika fröer och se vad som sker. Sjunga odlingssånger . Prata om vad ett frö behöver för att växa. Plantera både blommor och grönsaker. Odla kryddor för att få dofta och smaka på.

September/ oktober 2017

Vi har tittat på en "bajsfilm" och barnen är väldigt måna om att vi ska ha ko eller hästbajs i våra odlingar i vår. Vi har avslutat höstens odlingar och skördat det som var färdigt. Vi har eftermognat tomater med äpplen och när det fanns tillräckligt många mogna serverades de till lunchen. Barnen var väldigt stolta när vi berättade att det var deras tomater. Barnen har varit med och planerat vad som ska odlas till nästa år. Vi har även förberett genom att lägga gräsklipp i våra pallkragar och försökt få igång vår kompost.

 

Under mars har vi planterat tomatfrön "Wilma" och paprikafrön. vi har även sått smultron. Vi har både fått stora plantor och små plantor samt även plantor som inte klarat sig. Under april har vi tittat på ur serien Barr och Pinne räddar världen och Hasses trädgård. Vi sjunger även Hasses sång Om man är ett frö. Under Maj har vi planterat broccoli och gurkor. Barnen vill göra saltgurka och inlagd gurka. De väntar ivrigt på att vi ska så sockerärtor som är en stor favorit. 

Vad tar vi med oss?

Barnens iver och entusiasm smittar. Lyssnar vi på dem så har de kloka tankar och ord. Barnen i grön flagggruppen har fått bestämma vad vi ska odla och det är  spännande att följa växternas resa. Det är skillnad på att odla och på att odla tillsammans. Genom att barnen har varit delaktiga i att välja vad vi ska odla är de även mer engagerade. Pallkragarna fyllde vi med gräsklipp i höstas och det har nästan försvunnit nu och blir bra näring till växterna. Hasses trädgård är ett populärt program bland barnen. Det vi tar med oss är odlarglädje och vi hoppas på att få skörda tomater framöver. Barnen har även önskat att få göra pizzabullar med vår oregano.

1/2

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
Utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn:
Barns inflytande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn:

Mål kopplade till vår resa

Globala målen för hållbar utveckling

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
30 maj 2018

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
30 maj 2018

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Ekesjö förskola | VINGÅKER