Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Nyckelpigans förskola
Mellbystrand
oktober 2022 - juli 2023
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/2

Alla familjer är lika fina

Ett av våra utvecklingsmål i Grön flagg handlar om vårt välmående. 
För att stärka ”jaget” och sin identitet arbetade vi med temat ”min familj”. 
I vår undervisning om alla likas värde och att alla familjer är lika fina oavsett hur de ser ut använder vi oss bl.a. av boken om ”Mirjam och den magiska tröjan”. Den handlar om Miriam som bor med sina två pappor. 

Vi gjorde halsband och lekte ”under hökens vingar kom”, precis som i boken!

Vi mailade familjen och fick till svar att de gärna ville ha ett samtal med oss via FaceTime. För att lära känna familjen bättre tittade vi på filmer när de var på Kolmården, var på Leos Lekland, Johan och Johns bröllop, när de dansade balett och mycket mera. Vi diskuterade också frågor som vi skulle ställa. ”Jag gillar dinosaurier! Gör ni det?” ”Finns den magiska tröjan kvar?”

Vi skickade också ett brev till Mariette och bjöd in henne och hennes familj till oss.
Vi pratade om Mariette och om Johan, John, Miriam och Astrid på våra grönflaggmöten.

Barnen fick skicka en bild på sin familj och berätta om den. De var så stolta när de berättade om sin familj och deras traditioner! 

De fick också måla en bild på sin familj.

Vårt arbete med ”Min familj” innebär hållbar utveckling då vi tidigt vill implementera fina grundvärderingar med olika familjekonstellationer då barngruppen inte har någon erfarenhet av andra konstellationer än ”mamma, pappa, barn”.

1/3

Kulmålning

I vår grönflagg-plan står det att vi ska ha gemensamma grillträffar för att stärka vårt samarbete mellan avdelningarna.
Extra aktuellt i år när vi i uppdrag av vår huvudman ska arbeta med relationell pedagogik. 

Den här gången uppmärksammade vi valborgsmässoafton. Vi delade in barnen i grupper där vi blandade spindelbarn/ ekorrbarn. Barnen fick samarbeta två och två och göra en målning med hjälp av spelkulor och gul och röd färg.

Härligt samarbete mellan stora och små! 

På utflykten fick de i uppdrag att samla 10 små smala pinnar (bara pinnar som ligger på marken!)som skulle bli själva brasan till vår ”kulmålningseld”. Tillbaka på gården limmade vi fast pinnarna på vår målning. 

Till lunch grillade vi korv och bröd! Den här gången med rostad lök som tillbehör som röstats fram på våra grönflaggmöten! 

När vi planerar våra gruppstärkande aktiviteter gör vi detta för att ge barnen förutsättningar till att få hållbara relationer, få vara sitt bästa jag, stärka självkänslan och få en känsla av samhörighet, KASAM!

”Jag vet hur många pinnar det blir när vi är 5 barn! Det blir 50!”
”Jag kan hjälpa dig! Gör så här så rullar kulorna bättre!”
1/3

Fruktdisco

Då barnen har visat stort intresse för låten ”banan, melon, kiwi och citron” ville vi ordna ett fruktdisco! 🍌🍉🥝🍋
Vi började med att hela förskolan samlades på gården för att dansa tillsammans! 🎉💃🕺
Sen delade vi in oss i blandade grupper där vi utforskade frukternas doft, smak, form, färg och konsistens. 
Därefter öppnade fruktbaren där pedagoger hjälpte barnen att fixa sin egen fruktdrink efter önskemål! 🍹
Det fanns också möjlighet att måla drinkbilder eller måla av frukter på vårt utestaffli!

Det blev en härlig fest med en blandning av rörelse, utforskande av frukt, skapande och framförallt med en känsla av gemenskap!

När vi planerar våra gruppstärkande aktiviteter gör vi detta för att ge barnen förutsättningar till att få hållbara relationer, få vara sitt bästa jag, stärka självkänslan och få en känsla av samhörighet, KASAM!

”Detta var jätteroligt! Kan vi göra det någon mer gång!”
”Titta på mig när jag smakar citron!”
1/2

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Omsorg, utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Barns delaktighet och inflytande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

Mål kopplade till vår resa

Globala målen för hållbar utveckling

1/3

UTVÄRDERING

Hållbar utveckling

I vårt arbete med djur i vår närmiljö visar barnen att de vill värna om djuren och är intresserade hur vi kan hjälpa dem. Genom Smulle-projektet blev vi och barnen uppmärksammade på vad som faktiskt redan finns på vår gård och vad vi kan förbättra. I vårt arbete med livstil och hälsa har vi genom vår undervisning om ”min familj” skapat respekt och förståelse för alla likas värde. Det spelar ingen roll hur en familj ser ut, alla är lika fina! Våra gruppstärkande gemensamma aktiviteter på hela Nyckelpigan har gett barnen förutsättningar till att få hållbara relationer, få vara sitt bästa jag, stärka självkänslan och få en känsla av samhörighet, KASAM! Vi har tillsammans lyft och pratat om ordet samtycke och dess betydelse för att skapa respektfulla och hållbara relationer. Konsumtion & resurser: Barnen har ständigt sina ”skräpplockarglasögon” på sig när vi är ute i naturen och har stor kunskap var man ska slänga skräpet tack vare vår undervisning med Sopsamlarmonsterna. Barnen har blivit uppmärksammade på hur man kan spara el och minska vårt matsvinn.

UTVÄRDERING

Delaktighet och inflytande

Vi har haft grönflaggmöte en gång i veckan/halvgrupp. De har kommit med förslag till aktiviteter. Vi röstar i demokratisk anda och barnen har fått ansvara för aktiviteter och genomfört dem. De har varit med att utvärdera; vad vill vi göra igen, vilket var bra/mindre bra, hur gör vi bättre.

UTVÄRDERING

Handlingskraft

Barnen har visat att de förstått innebörden av demokrati, turgången för att påverka och slutligen genomföra en idé tex när de röstade om rostad lök till grillträffarna och därefter frågade rektorn om vi hade ekonomi till det. Barnen har ständigt sina ”skräpplockarglasögon” på sig när vi är ute i naturen och har stor kunskap om var man ska slänga skräpet. De påminner varandra att släcka lampan och stänga kranen. Barnen visar att de vill värna om djuren och är intresserade hur vi kan hjälpa dem. Barnen visar i leken att de tagit till sig att det finns olika familjekonstellationer då det inte blir konflikter om vem som ska vara mamma eller pappa utan vi kan vara två pappor. De visar också att de förstått vad samtycke innebär genom att fråga kompisen vad som är okej.

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
28 juli 2023

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
28 juli 2023

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Nyckelpigans förskola | Mellbystrand