Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Tuna skola
VIMMERBY
juni 2020 - april 2021
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/2

Grön flaggdagen

Den 27 augusti hade hela skolan Grön Flagg dag. Vi arbetade i faddergrupper och temat för dagen var ekorren. Vi fick sjunga, leka, hoppa och lära oss fakta om ekorren. Vi fick laga te och räkna kottar. Sexorna lagade tacos på murrikkan i skolträdgården och vi avslutade dagen med att äta glass och sjunga grön flagg sången för att fira att skolan börjat och att vi hjälps åt att ta hand om naturen.

1/2

Utomhuspedagogik

I och med pandemin har hela skolan arbetat mer utomhus i alla ämnen. Vi har haft samlingar, idrott no och so i högre utsträckning utomhus, men även språk och matte när vädret tillåtit det. Vår skolgård har utnyttjats under många dagar detta år och nu till våren har vi börjat att så och förbereda vår skolträdgård tillsammans med vår föräldraförening.

F-klassen har tillsammans med grodorna som är 4-5 årsgruppen varje vecka gått till lövparken och lärt sig om naturen och skräpmonster. I gr/ månaden har de även lagat mat över elden tillsammans.

Klass 4-6 har haft några utedagar då vi arbetat med att förbättra vår utemiljö på skolgården. I lövparken och hembygdsparken har vi räknat matte och arbetat med bild.

1/2

Världens vatten

Alla klasser har under höstterminen jobbat med tema vatten i no-undervisningen. Vi har sett filmer om vattnets kretslopp och plasten i haven. En temadag arbetade vi också med att rena vatten genom olika filter. Därifrån gick diskussionen vidare hur vi kan spara på vatten i vardagen.

Klass 4-6 har undersökt kommunens och närliggande kommuners vattenanvändning och varifrån vi hämtar vårt dricksvatten. De har också studerat olika länders tillgång på vatten genom kartböcker och statistik.

 

1/2

Matsalen

Ett av målen var att minska på avfallet i matsalen. Under året har vi börjat sortera vårt avfall i matsalen i papper, plast och matavfall.

Vi äter nu i två matlag och de mindre barnen blir serverade mat av personalen. Detta har gjort att det slängs mindre mat och att miljön har blivit lugnare.

6orna gjorde också ett arbete där de undersökte varifrån maten kom en dag. Flera av råvarorna odlas lokalt och matpersonalen har också gått en kurs i vegetarisk matlagning. 

Det vi odlar i skolträdgården har vi ätit som mellanmål och som tillbehör på någon utedag.

1/2

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Ämnesövergripande arbete
Följande skolämnen inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete:
Skolans värdegrund och uppdrag
Följande övergripande perspektiv och/eller förhållningssätt inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete:
Normer och värden
Skolans mål är att varje elev

Mål kopplade till vår resa

Globala målen för hållbar utveckling

1/3

UTVÄRDERING

Hållbar utveckling

Eleverna har fått ökad kunskap inom flera områden t e x vatten, natur och återvinning. Vi har försökt att arbeta för en sammanhållning inom skolan trots att vi pga Covid-19 inte kunnat genomföra aktiviteter tillsammans. Vi har gjort samma saker i olika klasser istället. Att vi har jobbat mer utomhus har förebyggt smittan och även skapat social hållbarhet då vi lekt och arbetat mer praktiskt. Vi har märkt att vår närmiljö är viktig för vårt arbete och välbefinnande. Bloggen är ett redskap som vi kan dela vårt arbete och göra det meningsfullt och viktigt på riktigt.

UTVÄRDERING

Delaktighet och inflytande

De har valt temat hav och vatten och vid utvärderingen har de lärt sig mycket och känner att det var meningsfullt. De har planerat och genomfört reparationer och förbättringar på skolgården. På elevrådet diskuteras Grönflagg frågor. I matsalen och klassrummen sorterar de nu allt avfall. De har också byggt en återvinningsstation på skolgården. Innehållet och skapanadet av bloggen är till största delen elevstyrt.

UTVÄRDERING

Handlingskraft

När vi planerar utedagar så är de alltid fulla med idéer och kan driva ganska stora projekt med lite ledning av oss vuxna. När vi jobbar praktiskt med experiment så får de alltid komma med sina hypoteser och försöka hitta olika lösningar på problem. De blir bättre och bättre på detta hela tiden då deras tilltro till sig själva styrks. I texter och samtal så är de villiga att dela med sig och förbättra både sig och sin omvärld.

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
21 april 2021

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
21 april 2021

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Tuna skola | VIMMERBY