Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Skogsbrynets förskola
Borgholm
december 2019 - juni 2020
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/2

Välbefinnande

Efter årsskiftet började vi på Skogsbrynet ett samarbete med folktandvården, alla barn skulle borsta tänderna en gång om dagen. Varje avdelning fick välja när det passade dem bäst, alla valde att borsta efter lunchen. Detta för att öka chansen till att bättra på barnens munhälsa. Vi fick bara positivt bemötande.

Pga av Coronan fick vi göra ett uppehåll med detta mål. Så fort vi kan kommer vi börja igen, det märktes att barnen hade vant sig. Barnen frågade när vi ska börja igen.

 

Avdelningen Nyckelpigan har haft som mål att dansa, göra rörelselekar (t ex björnen sover och Per Olson), gå på promenader med olika "hinder" så som klättra och springa. De har haft mysiga lässtunder efter vilan. 

 

Avdelningen Myran har haft dans som huvudmål. De dansade koreografin till I do med Arvingarna. Sedan började de dansa till andra låtar också.

En dag i veckan har avdelningen gått från gården på promenader.  De har besökt lekplatser eller gått till skogen för att utöva lite naturlig hinderbana.

 

Avdelningen Trollsländan har haft temat Vanten, de har gått till skogen och leta efter olika djur från just sagan Vanten. Skogen har för barnen varit en naturlig hinderbana, där barnen har b la hoppat från stenar och gått balansgång på nedfallna träd. På samlingar har en rörelsetärning använts, det är bilder på tärningen som visar vad barnet ska göra för rörelse.

 

Avdelningen Fjärilen har haft dans som ett mål. Tidigt i höstas märktes det att barnen gillade att dansa och sjunga till Mora Träsk. Därför fick det vara en återkommande aktivitet på samlingarna innan mellanmålet och vid andra tillfällen. De letade och hittade andra låtar att dans och sjunga till. Dansstopp har lekts minst en gång i veckan hela våren. Ett Rörelsehjul skapades och användes i samlingar. När de haft utedagar har dem haft som mål att få in rörelse oavsett om dem gått till en lekplats eller ett naturområde i närheten. 
 

 

Hela förskolan började i slutet av mars att springa på cykelvägen som finns på gården en gång i veckan. Vi förde  protokoll på hur många varv varje barn har sprungit. Vid sista tillfället fick varje barn ett diplom med ett stapeldiagram på hur många gång och varv de sprungit.  Vi började alltid med gemensam dans som uppvärmning.  

Alla avdelningar har lagt ut på sin sida på förskoleappen när de gjort olika aktiviteter. Detta för att vårdnadshavarna ska se vad vi gör och kunna pratar med sitt barn om det. Genom appen kan vi poängtera att vi tycker det är viktigt med b la rörelse.

1/2

Närmiljö

Avdelningen Nyckelpigan har gått på promenader och stannat upp när barnen hittat något intressant längs vägen t ex en soptunna. De började sortera plast och papper på avdelningen och gick sedan ut till förskolans återvinning och slängde det. De har letat efter skräp på gården och slängt det i närliggande soptunna. 

Barnen har tyckt att det varit kul att rulla och klättra upp och ner från kulle på gården. Några gånger i veckan har de gått på promenad runt förskolegården på utsidan av staketet, detta för att röra på sig men också för att skapa en trygghet i sin närmiljö.

Babblarna har fått följa med på barnens äventyr. Varje Babblare har en egen egenskap som pedagogerna har kopplat till det de gjort i verksamheten.

 

Avdelningen Myran letade länge efter en myrstack i sin närmiljö. Tillslut hittade de en i närheten av förskolan, de gick dit en gång i veckan.  På sina promenader hade de med sig soppåsar för att plocka upp skräpet de hittade. De har haft Kanin och Igelkott till hjälp när de har sorterat skräpet. Figurerna Igelkott och Kanin har varit en del av verksamheten både inne och ute. De har b la gett barnen uppdrag att hitta olika naturmaterial när de varit på sina utflykter.

 

Avdelningen Trollsländan har haft temat Sagan om vanten, de gick till skogen och letade efter olika djur från just sagan Vanten. När vintern kom och djuren låg i ide letade de inte längre efter djuren. Istället riktade de in sig på återvinnig. De byggde upp en egen återvinningsstation på sin avdelning. När den var full gick de till den riktiga återvinningstationen i stan och de gick även och pantade flaskor. För pantpengarna köpte de fröer som de satte. När våren kom började de leta efter djuren i sagan igen. De hittade bajs från några av djuren som de planterade för att se vad de ätit.

 

Avdelningen Fjärilen undersökte vilka djur som fanns i närmiljön. De gjorde en checklista tillsammans på de djur som de trodde de skulle hitta, de djur som hittades tog de kort på och la in i checklistan. På deras utedagar gick de till lekplatser, stan och skogen för att undersöka miljöerna, vilka växter och djur som levde där. Några djur var mer intressanta och då kollade de upp fakta om djuret och ritade det.

 

Hela förskolan var med och plockade skräp när Håll Sverige rent hade Skräpplockar vecka.

1/2

Fjärilsodling

Vi har två fjärilsburar inne på vår gemensamma matsal. Barnen har fått följa processen från larv- puppa- fjäril. Meningen var att vi skulle beställa fjärilsägg från England, men de skulle inte hinna komma förrän till hösten pg a covid- 19. Därför fick vi alla på förskolan i uppdrag att gå ut i vår närmiljö och leta efter ägg eller larver. Vi hittade två olika sorters larver. Det roliga var att de förpuppade sig på två olika sätt. En sort (Nässelfjäril) förpuppade sig i taket på buren, den andra sorten förpuppade sig i nät på grenar.

I nuläget har det blivit några fjärilar från båda sorterna. Några är fortfarande puppor. Vi har fått lagt in mat och dricka till dem. Så fort de andra blivit till fjärilar kommer vi att släppa ut dem.

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Omsorg, utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Barns delaktighet och inflytande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
1/3

UTVÄRDERING

Hållbar utveckling

Vi har fått möjlighet att lära sig att det är viktigt att röra på sig och tänka på sin hälsa på olika sätt. Vi har pratat om skräp och plockat det.

UTVÄRDERING

Delaktighet och inflytande

Vi har varit lyhörda på barnens tankar och idéer. de har fått hjälpa till med b la fjärilarna. Valt musik att dansa till.

UTVÄRDERING

Handlingskraft

Barnen är nyfikna och vill göra saker. De tycker om att hjälpa till.

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
16 juni 2020

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
16 juni 2020

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Skogsbrynets förskola | Borgholm