Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Sörängs förskola
BOLLNÄS
september 2019 - juni 2020
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/2

Skräpplockarutflykt

En dag fick vi ett meddelande från sopsamlarmonstret Flamman. Vi skulle ut på uppdrag! I en kista hade hon skickat med en Skräprapport från Håll Sverige Rent, lite förhållningsregler inför skräpplockning och plasthandskar. Vi läste om vad det finns för skräp i städerna, i naturen och i haven. Rapporten berättade även om hur skräpet påverkar naturen och haven. Veckan efter drog vi på oss våra plasthandskar, åkte buss till stan och undersökte om vi skulle hitta något skräp. Det gjorde vi. Massvis med skräp! Mest cigarettfimpar som luktade jätteilla! 

Dagen efter drog vi på oss handskarna igen, tog vi en promenad till stranden och undersökte om det fanns skräp i vår närliggande natur. Vi hittade lite skräp, mest plast och papper, men på marken låg det mest höstlöv som fallit av träden. Under fruktstunden på stranden jämförde vi vad och hur mycket skräp vi hittat i staden och på promenaden till stranden. Vi kom fram till att det är fler människor i staden som kan skräpa ner, fast i staden fanns det måååånga fler skräpkorgar än vid stranden. Vi såg inga skräpkorgar på vägen eller vid stranden. Konstigt! Kanske de som bor i vårt närområde tar med sig sitt skräp och sorterar det hemma. 

1/3

Tema vatten

På vår småbarnsavdelning har vi arbetat med att barnen ska få bekanta sig med vatten i olika former så som is, snö, ånga. Vatten är spännande och fångar barnens uppmärksamhet på ett lustfyllt sätt. I vårt Grönt Flagg mål, konsumtion och resurs, är vatten ett av våra utvecklingsområden. Vi vill lyfta för barnen om vad vatten har för betydelse för oss, vad är vatten? Hur känns vatten? Hur låter vatten? Hur ser vatten ut? 

Vi har haft vattenlek, där de har fått känna, hälla, smaka. Vi har fryst in leksaker som de sen har fått se smälta fram. Känna att det är kallt och blött. Se vattenånga och känna att det är varmt. Vi har försökt att få barnen att tänka på att spara vatten vid handtvätt, att stänga av kranen när de tvålar in sig.

Även de äldre barnen har även de fått bekanta sig med vatten i de olika former samt tittat på ett reningsverk och smakat på "lortigt" vatten. De äldre barnen har även träffat på H2O, H20 är en dräkt som vi fått från en okänd avsändare i en låda. Inuti locket stod en text och när en vuxen tog på sig dräkten och hatten förvandlas denne till vatten som heter H2O. H2O är den kemiska formeln på vatten. Barnen fick då fråga H20 saker och fick även uppdrag av denne.  

Några av barnen har fått se på avsnitt från UrPlay med Vattenmannen och Speed som handlar om olika saker som har med vatten att göra, t.ex. vattnets kretslopp. Andra barn har även fått höra en flanosaga om vattnets kretslopp.

De äldre barnen på förskolan har haft tema vatten i våran Ateljé och skapat och målat utifrån detta tema, de han bland annat varit vid stranden och målat en tavla gemensamt med vattnet och naturen som motiv, gjort olika experiment som har med vatten att göra som t.ex. vilka saker flyter och vilka sjunker. tittat på hur smuts "lägger" sig i vatten. 

Vi har haft avdelningarna pyntade med bilder på vatten i olika former samt arbetat med vatten på olika sätt.

 

Badar vi i samma vatten som Dinosaurierna gjorde?
Då dricker vi kiss då typ?!
1/3

Var kommer maten ifrån?

I vårt Grönt Flagg mål, konsumtion och resurs, är mat ett av våra utvecklingsområden. Grunden till detta område kommer från diskussioner under våra måltider där det ofta dyker upp frågor om vad vi äter. Tillsammans med barnen har vi fördjupat oss i var maten vi äter kommer ifrån. Hur den hamnar på våra tallrikar. Var de olika ingredienserna/råvarorna härstammar ifrån -hur de odlas/framställs/föds upp.

- Detta har vi gjort genom att tittat på olika frukter, ritat av dem, pratat om var de kommer ifrån och, med hjälp av en jordglod, tagit reda på hur fruktens resa över jorden till oss sett ut. Sen åt vi upp frukten. Mums! Vi passade även på att ta kärnan från mangon och sätta den i jord för att se om den kommer att gro. Vi har även tittat på ärtfrön, planterat dem och ser dem växa för fullt. 

- De äldsta barnen blev inbjuden till köket. Där fick de se alla steg som kockarna gjorde för att kunna servera den vegetariska lasangen som vi sedan skulle äta den dagen. Den dagen vågade några barn smaka på mat som de inte smakat på tidigare. Kockarna berättade också om deras "Ingeslängtänk" och visade vad de kunde göra med det som annars skulle slängas. 

- Vid alla matbord sitter finns en bild på en tallrik med texten " Var kommer maten ifrån?" och ett kollage på ett äppelträd, en bärbuske, en fisk en ko, en höna, en gris, ett risfält, en åker, ett trädgårdsland och växthus med texten "Tack för maten!". Vid varje måltid tittar vi på bilderna och pratar om vilken bild maten som vi äter kommer ifrån. 

Alla dessa aktiviteter bidrar till en hållbar utveckling genom att barnen blir uppmärksam på vilket jobb det ligger bakom en måltid, att vissa saker vi äter har en lång väg till oss. Att barnen nu diskuterar var ingredienserna kommer ifrån har också gjort att de tänker efter när de tar mat, att de kan känna efter hur mycket de orkar äta och att de kan ta lite i taget och ta mer om man är mer hungrig. 

"Men om vi inte kan odla grönsakerna i Sverige på vintern, kommer de från kon då?"
1/2

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Omsorg, utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
Barns delaktighet och inflytande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

Mål kopplade till vår resa

Globala målen för hållbar utveckling

1/3

UTVÄRDERING

Hållbar utveckling

När vi startade våra tre utvecklingsområden var det pedagogerna som påbörjade samtalen kring skräp, mat och vatten. Men allt eftersom arbetet fortskridit har barnen själva och spontant börjat ta upp ämnena och de reflekterar kring sin och vår delaktighet gällande en hållbar utveckling, hur de kan påverka nedskräpningen och hur de kan göra för att hushålla med vatten. De har också blivit mycket vetgiriga gällande var maten kommer ifrån och hur det odlas/tillverkas. Det blir spännande och utvecklande diskussioner, bland annat om vad man tycker om att äta och inte tycker om, eller om det är synd om djuren när vi äter upp dem eller om det är ok ändå för man tycker så mycket om hamburgare.

UTVÄRDERING

Delaktighet och inflytande

Vi valde att jobba med skräp, vatten och mat på grund av att vi redan jobbat med källsortering, matsvinn och kompostering. Barnen hade bra grundkunskaper och var mycket intresserad inom dessa områden. När de även började ställa frågor och fundera kring var maten kom ifrån så blev det naturligt att gå vidare med dessa utvecklingsområden och bredda vårt kunskapsområde. Pedagogerna planerade den övergripande grovplanen, som skulle vara flexibel och inbjudande för att kunna följa upp barnens intressen och spinna vidare på dem. Alla samtal utgick ifrån barnens funderingar och det blev ofta tillfällen då vi fick googla oss fram och lära oss nya saker tillsammans.

UTVÄRDERING

Handlingskraft

När vi börjat jobba med områdena: Skräp, Vatten och Mat, har det blivit dagliga och spontana diskussioner och samtal mellan barnen. De frågar själva var maten kommer ifrån och ofta svarar ett annat barn eller så filosoferar de tillsammans. De äldre diskuterar tillsammans med de yngre och visar på bilder vad som kommer från vad, till exempel kött och mjölk från kon eller grönsakerna från trädgårdslandet. De tänker till vid handtvätt för att inte slösa på vatten och påminner varandra. När de hittar skräp plockar de upp skräpet och slänger det där det ska vara. Det är även föräldrar som berättat att barnen pratar om våra utvecklingsområden hemma och talar om hur de ska sortera skräpet.

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
26 juni 2020

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
26 juni 2020

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Sörängs förskola | BOLLNÄS