Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Pysslingförskolan Gläntan
ENSKEDE GÅRD
september 2018 - juni 2019
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/3
Utvecklingsområde 1:

Barns rättigheter och skyldigheter

Om utvecklingsområdet

På förskolan har vi under året arbetat extra med läroplanens mål som innefattar barnets kultur. Framförallt målet: "varje barn känner delaktighet i sin egna kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer" har vi lagt extra fokus på. I detta mål vävde vi även in vårt arbete med grön flagg och global samverkan. Vi har genom detta grönflaggmål ökat på barnets förståelse för sina och andras rättigheter och skyldigheter i dagens samhälle. Alla avdelningar har lyft barnkonventionen och använt verktyget "Stopp min kropp" från Rädda barnen. Med våra yngsta barn har vi tittat på filmen "Stopp min kropp" av Magnus Jonsson. Barnen ville gärna se filmen flera gånger, härmade rörelser och testade att säga stopp. I samband med att vi tittade på filmen, diskuterade vi vad vi sett och hur vi kan använda om av stopp. Barnen praktiserar och använder sig av stopp i olika situationer och har bildat sig en bra uppfattning hur stoppet är ett verktyg som kan hjälpa dem om en inte vill ha en till exempel kram. Vi pedagoger har även visat och pratat med vårdnadshavare om barns integritet och hur vi värnar om den. Vi har praktiserat att kunna säga stopp genom att ställa barnen inför att välja om de vill krama en Babblare. Med de äldre barnen har vi utöver att titta på filmer och läsa böcker även diskuterat kring situationer och dilemman en kan ställas inför. Att vi alla är lika men olika, en kan tycka om att till exempel kramas ibland medan en annan aldrig vill göra det. Vi har pratat om att vi måste respektera varandras nej/stopp samt dykt ner i hur olika känslor kan komma till uttryck och hur vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Barnen har fått vara medforskande, diskuterat och utforskat individuellt och tillsammans i grupp, med hjälp av praktiska experiment och våra lärplattor. Vi har använt oss av rollspel, böcker och filmsnuttar samt olika former av skapande för att barnen ska få illustrera för sig själv och andra.

 

Vad tar vi med oss?

Att vi hade bestämt tema kultur gjorde att den här delen kom naturligt in i arbetet. Men vi upplever nu när vi sammanställer att vi kunde haft mer utbyte med varandra för att än mer kunna utveckla arbetet och metoderna tillsammans med barnen på de olika avdelningarna. Vi vill jobba fram ett smidigare sätt att delge varandra arbetet och få tips av varandra.

1/3
Utvecklingsområde 2:

Digitalisering

Om utvecklingsområdet

Dagens samhälle blir mer och mer digitaliserat, på både gott och ont. Vi ville i detta mål ge barnen verktyg att börja tänka mer självkritiskt på vad som är sant och osant som man ser/läser på våra lärplattor. Hur kan detta påverka samhället eller vår miljö? Kan det medföra något negativt/positivt? Vi har arbetat med att barnen fått tillfälle att diskutera och reflektera kring hur en kan vara källkritisk, hur sannolikt är det att det gick en elefant på förskoletaket? Vi pedagoger har försökt vara medforskande och diskutera och utforskat individuellt och tillsammans i grupp, med hjälp av praktiska experiment och våra lärplattor. Med de yngsta barnen har vi använt oss av Babblarna och greenscreen, så att barnen konkret har kunnat se hur lätt det är att manipulera bilder.  De har även fått gått på spökjakt för att öka på förståelsen för vad som är på riktigt och vad som är fantasi.
Med de äldre barnen har vi tagit hjälp av påståendekort som har fått barnen att fundera på om det som står är sant eller falskt, ex "Kattens päls är hård och vass". Även de har fått använda sig av greenscreen och själva placerat sig på hustak och i träd med hjälp av lärplatta. I samband med detta har barnen fått diskutera händelser som sker på filmer, tax kan Pippi Långstrump verkligen lyfta en häst? Hur har man gjort då?

 

Vad tar vi med oss?

Under året som gått har alla avdelningar jobbat med källkritik enskilt. När vi nu sammanställer vad alla har gjort så upptäcker vi att vi hade kunnat fått ut mer kring ämnet om vi hade diskuterat och jobbat ihop. Vi funderar på hur vi kan bli bättre i kommunikationen nästa läsår och tänker att det vore bra om en ansvarig ifrån varje avdelning träffas några gånger per år för att stämma av och inspirera varandra.

1/3
Utvecklingsområde 3:

Internationell samverkan

Om utvecklingsområdet

För många år sedan hade vi som mål att minska vatten- och energikonsumtionen på förskolan. Vi upplevde att det var dags igen att arbeta med dessa mål, men nu ur ett globalt perspektiv. Förra sommaren kunde man läsa ett flertal gånger om att grundvattnet har låga nivåer på olika platser i Sverige, eller att kraftverken inte hinner att rena i den takt vi använder det. Vi ville lyfta problemet med barnen och höra hur de tänker och om de har några lösningar. Tillsammans med de yngre barnen fokuserade vi på att hålla nere vattenkonsumtionen genom att visa på och prata om hur vi kan använda mindre mängd vatten när vi tvättar händerna. Bara genom att stänga av kranen medan vi tvålar in händerna. Med de äldre barnen har vi även kikat på hur mycket vatten som verkligen går åt vid handtvätt genom att låta vattnet rinna ner i en back under handfatet. Barnen har fått vara medforskande, diskuterat och utforskat individuellt och tillsammans i grupp, med hjälp av praktiska experiment och våra lärplattor. Vi ville även uppmärksamma energiförbrukningen och åter igen fundera över "energitjuvar" och släcka lampor i tomma rum. Vi upplever att barnen, stora som små, uppmärksammar och påminner varandra om att släcka lampor. De äldre barnen har även jämfört vattenförhållanden mellan olika delar av världen, och fått en förståelse för att rent vatten inte alltid är en självklarhet.
Vi har även pratat om hur vi kan spara på våra matresurser genom att bara ta så mycket mat vi tror att vi kommer äta så vi slipper slänga bort mat som krävt energi att tillaga. Vi har också kikat på olika sätt att lista ut om mat är färsk nog att äta/dricka. Då vi har höns på gården har vi praktiserat äggtricket för att lista ut om äggen är nya eller gamla. Färska ägg sjunker medan de gamla flyter på till ytan.
Barnen har fått återbruka olika material samt att vi har gått med kläder som inte används till klädåtervinningen, för att visa på olika sätt att spara energi på.

Vad tar vi med oss?

Vi funderar på att lyfta vattenfrågan, att göra skillnad på vattenlek och handtvätt. Vattenleken är ett inslag som gör många barn lugna men att det finns flera sätt att få vattnet att räcka längre. Tex genom att ha i behållare eller genom att sänka kranens tryck. Samt skapa en rutin för hur handtvätten går till och göra den tydlig med hjälp av bilder.

1/2

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
Utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn:

Mål kopplade till vår resa

Globala målen för hållbar utveckling

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
11 juni 2019

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
11 juni 2019

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Pysslingförskolan Gläntan | ENSKEDE GÅRD