Hoppa till huvudinnehåll
Grön Flagg
Morkullan
Hjärnarp
november 2018 - maj 2019
Skrolla ner

HÅLLBARHET PÅ SCHEMAT MED GRÖN FLAGG

Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram inom hållbar utveckling. Tillsammans med Sveriges skolor och förskolor omsätter vi kunskap till direkt handling.

Varje år hissar hundratals verksamheter i Sverige den Gröna Flaggan för att visa att en hållbar framtid börjar nu! Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid – om vi agerar nu. Vi behöver ge lärare och elever i svenska skolor möjlighet att utveckla och omsätta sina kunskaper om hållbar utveckling, över flera ämnesområden.

På så vis skapas både förutsättningarna för långsiktig förändring – och viljan att göra skillnad.

1/4
Utvecklingsområde 1:

SOCIAL HÅLLBARHET

Om utvecklingsområdet

Genom att arbeta med ett stort gemensamt projekt "Hållbar värld" vill vi skapa en tillhörighet och ett gemensamt sammanhang. Vårt gemensamma projekt kommer ta olika vägar utifrån barnens intresse och lust att lära och utforska. Vi påbörjar vårt projektarbete med att inventera och kartlägga barnens intresse för att på det sättet få en ingång där barnen känner sig delaktiga. Med hjälp av den pedagogiska dokumentationen vill vi säkerställa så att projektet utvecklas utifrån barnens intresse. DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE: Barnens frågor och funderingar kommer att vara drivkraften i detta arbete. Vi vill ge barnen en möjlighet att se sig själva i ett större sammanhang. Att arbeta projektinriktat med Hållbar Värld tar vi tillvara barnens intresse, lust, nyfikenhet och innovativa tänkande. Vi bygger också projektarbetet på det kollektiva lärandet där vi tillsammans lär av varandras olikheter och kompetenser. Viktiga förmågor i en Hållbar Värld. Världen behöver en ny berättelse och vi vill vara en del av den.

Vi har varit delaktiga i ett projekt som kallas 1000 lyktor med teamat kärlek. Under flera veckor har vi tillsammans med barnen talat om kärlek. Ställt frågor och låtit barnen reflektera vad kärlek betyder för dem. Om allas lika värde, allas rätt till att vara olika med mera.  Alla deras tankar och reflektioner har vi använt för att skapa olika alster och konstruktioner. Bland annat ett stort hjärta som barnen kunde krypa genom. Lianer hängde ner som skulle symbolisera hur kärleken rörde vid dem.  Alla som ville målade sedan lyktor som samlades ihop och ställdes ut på Ängelholms torg en fredagkväll med olika evenemang runt i kring. Detta för att synliggöra barnens tankar om kärlek till omvärlden. Genom att visa upp barnens tankar på detta viset förmedlar vi till världen om barnens otroliga förmåga till kärlek.

Vad tar vi med oss?

Vår förskola ligger inte i en större stad med en central kärna som är lämplig att ställa ut olika alster,och på detta viset visa upp barnens tankar. Hur skall vi då kunna nå ut till omvärlden? Vi kan använda oss av bland annat IKT för att nå ut till världen eller låta barnen besöka en annan förskola. Men i grund och botten anser jag vi i förskolan har som uppgift att förmedla till barnen om vikten av att behandla alla lika. Lägger vi tillsammans med barnen en grund där de kommer behandla folk med respekt och värme, kommer detta förhoppningsvis leda till att de sprider detta vidare när de växer upp och tar sig ut i världen. Vi börjar med barnen i förskolan och då blir nästa naturliga steg att involvera föräldrarna ännu mer än vi redan gör. Detta får vi se som de första stegen mot en globalförändring. Vi måste också få barnen att förstå att deras handlingar har betydelse, kvittar hur liten rörelsen är så är varje rörelse framåt mot en värld där alla behandlas lika viktig.

" Har du känslor i din kropp?" Ett upprört barn fick denna fråga av en kompis!
"När jag går genom portalen känner jag hur känslorna rör mig"
1/4
Utvecklingsområde 2:

EKOLOGISK KÄNSLIGHET

Om utvecklingsområdet

Vi vill ge barnen positiva möten med naturen under årets alla månader. Vi arbetar FÖR naturen, I naturen MED naturen och undervisar OM naturen. DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE:Barnens frågor och funderingar kommer att vara drivkraften i detta arbete HÅLLBAR UTVECKLING: Att vara i relation med något man tycker om skapar en djupare förståelse för djur och natur

Barnen visar stort intresse för skogen, de trivs där, hittar ständigt nya saker och fenomen visar varandra och oss, tar med hem till förskolan. Just nu är det svampar överallt i olika färger och former som tar upp intresset, även trädens stammar fångar, höjd, form, mönster och tjocklek. Vi ser hur barnen tar in och reflekterar över “skogens Magi” när den förändras med årstiderna. Vi känner även att skogen ger våra barn ett lugn.

Vi visar ofta vårt görande på tv skärmen för att hålla det levande. Vi samtalar vid matsituationen. Vi samtalar när vi arbetar med vårt undersökande och utforskande.

Vi tar mycket naturmaterial med hem från skogen, målat på, klistrat med, tittat på och avbildat. Vi vill att barnen med hjälp av olika uttryckssätt ska få uppleva, undersöka och lära kring svampar.

BARNENS TANKAR OM SVAMPARNA:

  • När man tar in svamparna blir dom alldeles hårda.Man kan nästan inte dela dom med saxen.

  • Dom torkar då.

  • Inuti svampar kan det finnas löv.

  • i vissa bor det en liten spindel.

  • Den kan äta på svampen.

  • På vintern kommer det stora fåglar och äter på svamparna,förstår du.

Barnen letar svamp genom att gräva i snön med pinnar,  det är svårt att hitta några,men de ger inte upp .Vi letar på stubbar som det fanns svampar på i höstas. -Där finns!  Barnen räknar dem och vi plockar några med oss hem.

När vi kom hem målade barnen sina svampar från förra veckan. Vilken färg ska de ha?

Barnen lade sig i backen på rygg så som vi gjorde i höstlöven, Vi frågar hur känns det? “mjukt, skönt,” på frågan om det är kallt svarade de NEJ.

 

 

Mönster i naturen 

“Mönster lär barnen matte"

FORSKNING Urskilja och undersöka. Sortera, jämföra, upprepa. Att leta och upptäcka mönster är ett sätt att närma sig algebra för barn i förskolan och i förskoleklassen.”

Mönster: Barnen har fortsatt utforska mönster. De har försökt sätta tillbaka ekollonen på den torkade leran, gjort nya mönster med löv, tandborstar och lerspatlarna. De har upptäckt och gjort spår i sanden på spegeln och målat vattenmönster på en sten. De har fortsatt ute i sandlådan att göra mönster med pinnar, kratta, traktor och fötter och är uppmärksamma på att de kan påverka sanden. De har även använt fluidity på ipaden till att förändra och utforska färg och rörelse.

Djur

Barnen lär sig att vara försiktiga med djuren vi hittar. Tittar på mönster och räknar nyckelpigans prickar.

Växter

Vi tittar, känner och luktar på löven. Jämför mönster och provar deras hållfasthet.

 

Vad tar vi med oss?

Lärdomar under projektets gång har varit att stanna upp och repetera och inte gå för fort fram. Barnen behöver tid att undersöka och att undersöka samma sak flera gånger. Att vistas I naturen är en viktig förutsättning för att barnen ska få lov att uppleva naturens alla skiftningar och mångfald. Barnen behöver uppleva med alla sina sinnen som lukt, hörsel, syn, smak och känsel. Detta ger barnen upplevelser som sätter spår i deras liv och framtid. Det skapar en relation med naturen och det i sin tur skapar en förståelse för hur vi tillsammans med naturen samverkar och är ömsesidigt beroende av varandra. Genom att låta naturen få följa med in i vår innemiljö skapar vi förutsättningar för barnen att studera naturen i ett annat sammanhang. Projekten blir levande under dagen.

 

Mönster med de yngsta barnen innebär att man ska låta barnen få upptäcka olika sorter och variation. Ordna den pedagogiska innemiljön så att utforskandet av mönster kan fortgå hela dagen med hjälp av olika material. 

"På vintern kommer det stora fåglar och äter på svamparna, förstår du"
"Titta, jag ser randigt där i vattnet"
1/4
Utvecklingsområde 3:

MÅLTIDSPEDAGOGIK

Om utvecklingsområdet

VAD: Vi kommer genom måltidspedagogik och odling tillsammans med barnen skapa en förståelse om mat och låta barnen uppleva detta på olika sätta. VARFÖR: Vi lever tyvärr inte i en hållbar värld just nu. Genom detta arbete vill vi skapa en bra grund för barnen att stå på. Barnen skall bli ambassadörer för framtiden. HUR: Vi vill att de skall få uppleva råvaror, måltider och andra situationer med alla sina sinnen. Vackra färger och estetiska mönster för att skapa en lärande och intressant miljö. Vara med och odla sin egen mat för att få uppleva växtens liv från frö till växt. Och vad som krävs för att fröet skall gro. Vår kock kommer göras delaktig i projektet så vi kan dra nytta av all kunskap om mat som kocken besitter. DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE: Genom att utgå från barnens intresse och tidigare kunskap kommer vi tillsammans leda projektet framåt. Vi kommer även bjuda in föräldrar till gemenskapskvällar där de får möjlighet aktivt deltaga i barnens projekt för att göra de känner sig delaktiga i barnens verksamhet. HÅLLBAR UTVECKLING: Väcker vi barnens intresse för vikten av att vi inte slösar de resurser som vi har till vårt förfogande. Det är nu i förskolan vi har chansen att så ett frö i barnen som kan hjälpa dem växa upp till barn som ser sig som världsmedborgare. Få dem att se helheten att vi måste hjälpa vår miljö.

Alla avdelningar i hela huset har i samarbete med förskolans kock arbetat med veckans grönsak där alla barn har möjlighet att uppleva en ny grönsak, rotfrukt eller krydda varje vecka. Vår ambition är att barnen ska få vidga sina smaker och få uppleva med alla sina sinnen, skapa en nyfikenhet och relation genom att få se, känna, lukta, klämma, lyssna, dela och skapa med grönsakerna. Vi vill se det kompetenta barnet som äger rätten att säga nej och allt vårt arbete bygger på en frivillighet. Vi lutar oss mot FN:s barnkonvention där alla barn har rätt att ha inflytande över frågor som berör dem och vi anser att maten definitivt är en sådan fråga. Vi kan inte få alla barn att älska varje grönsak, frukt men vi kan erbjuda olika sätt och olika estetiska lärprocesser att möta grönsaker på. Genom att aktivt arbeta med måltidspedagogik, kan vi se att matglädjen och känslan av att våga prova något nytt växer hos barnen.

Smakar den lila moroten samma som en "vanlig"? Kan man måla med de lila morötterna?  Nyfikenhetsfrågor som dök upp när vi skördade våra egenodlade morötter och som vi tog tillvara och forskade kring. Visst kunde man måla med de lila morötterna men rödbetan var bättre för den hade mer färg i sig. Här kopplar barnen tidigare erfarenheter till sina nya upptäckter.

Att få sätta ord tillsammans med barnen på känslor och upplevelser som är förknippade med grönsaken tex surt, sött,starkt, krämigt, salt i en lugn miljö utan krav gör att vi upplever att barnen blir mer aktiva och vågar smaka mer. Då vi arbetat med ett gemensamt projekt på hela förskolan “från jord till bord” har barnen odlat, skördat och ätit upp våra egen odlade grönsaker och hela projektet avslutades med en skördefest för alla familjer.

Genom arbetet med måltidspedagogik berör vi ekologisk känslighet och social hållbarhet, odling, hälsa, miljö, matematik, språket men även andra delar av läroplanen.

Vad tar vi med oss?

Vad kan vi hitta i vår natur som vi kan äta, harsyra, björkknoppar, syrenblommor. Hitta ersättning för grönsaker. Vad är ätbart  och vad är inte ätbart? Allemansrätt

Ta tillvara på det som finns i närmiljön och inte bara det köpta färdiga från köket.

Göra  måltidssituationen mer inbjudande och vacker för att skapa ett lugn och harmonisk stämning. Göra barnen delaktiga i ett mindre sammanhang. Låta måltiderna ta den tiden den tar. Presentera maten både verbalt och med tecken.

Genom måltids pedagogiken berör vi ekologisk känslighet, kretslopp, odling, hälsa och miljö. Alla delar ingår i arbetet för en HÅLLBAR FRAMTID och detta vill vi ska synliggöras på ett tydligare sätt.

"Smakar starkt mot tanden"
"Låter knak"
"Smakar gott"

Mål kopplade till vår resa

Ur Läroplanen

Normer och värden
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
Utveckling och lärande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn:
Barns inflytande
Följande mål inkluderas i vårt Grön Flagg-arbete. Förskolan ska sträva efter att varje barn:

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
21 maj 2019

Vi blev Grön Flagg-certifierade den
21 maj 2019

Nu fortsätter resan mot nya mål, tillsammans med miljontals barn, unga och pedagoger runt om i världen.
Morkullan | Hjärnarp